Bezglutenowe pierniczki z cukrem kokosowym
Emilia Hughes
Zdrowe pierniczki bezglutenowe – chrupiące, aromatyczne i idealne na święta! Proste w przygotowaniu,bez rafinowanego cukru.
Czas przygotowania 20 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
- 350 g mąki bezglutenowej
- 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej (nie trzeba jeśli uzywasz mąki chlebowej, z gumą ksantanową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
W dużej misce wymieszaj mąkę, gumę ksantanową, proszek do pieczenia, imbir i cynamon.Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.Możesz użyc do tego malaksera.
Dodaj cukier kokosowy, miód i jajko. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wycinaj ulubione kształty.
Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 8–10 minut, aż będą lekko złociste.Po wystygnięciu możesz je udekorować lukrem,czekoladą lub po prostu posypać odrobiną zmielonego xylitolu. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu aby ciasteczka pozostały chrupiące.