Cofnij Email Link

Bezglutenowe pierniczki z cukrem kokosowym

Emilia Hughes
Zdrowe pierniczki bezglutenowe – chrupiące, aromatyczne i idealne na święta! Proste w przygotowaniu,bez rafinowanego cukru.
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Deser

Sprzęt

  • głęboka miska
  • foremnki do wycinaniA ciastek
  • wałek do ciasta

Składniki
  

  • 350 g mąki bezglutenowej
  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej (nie trzeba jeśli uzywasz mąki chlebowej, z gumą ksantanową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko

Instrukcje
 

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, gumę ksantanową, proszek do pieczenia, imbir i cynamon.Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.Możesz użyc do tego malaksera.
  • Dodaj cukier kokosowy, miód i jajko. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  • Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wycinaj ulubione kształty.
  • Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 8–10 minut, aż będą lekko złociste.Po wystygnięciu możesz je udekorować lukrem,czekoladą lub po prostu posypać odrobiną zmielonego xylitolu. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu aby ciasteczka pozostały chrupiące.
QR Code linking back to recipe