głębokie naczynie do przygotowania i wymieszania ciasta
Składniki
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1duże jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)
1 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
1/4 łyżeczkigumy ksantanowej nie trzeba jeśli mąką ją już zawiera
szczypta soli
Instrukcje
Przygotowanie ciasta:Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Pieczenie:Rozgrzej gofrownicę.Piecz gofry przez około 5-6 minut (ustaw timer!)Oprzyj się pokusie otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia – gofry mogą opaść.Jeśli skrócisz czas pieczenia, gofry nie będą chrupiące.
Po upieczeniu:Wyjmij gofry i połóż je na kratce do studzenia.Podawaj na ciepłoMożesz serwować z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem kokosowym
Uwagi
Jeśli użyjesz ksylitolu, gofry mogą być mniej chrupiące niż z cukrem kokosowym!