Cofnij Email Link

Chrupiące gofry (GF, DF)

Emilia Hughes
Chrupiące, aromatyczne gofry bez oleju, cukru rafinowanego i glutenu – zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych gofrów
1 ocena
Czas przygotowania 10 minuty
Pieczenie 7 minuty
Rodzaj Śniadanie
Kuchnia Belgia
Ilość 4
Kalorie 245 kcal

Sprzęt

  • blender ręczny
  • gofrownica
  • głębokie naczynie do przygotowania i wymieszania ciasta

Składniki
  

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez aluminium)
  • 1 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej nie trzeba jeśli mąką ją już zawiera
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • Przygotowanie ciasta:
    Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  • Pieczenie:
    Rozgrzej gofrownicę.Piecz gofry przez około 5-6 minut (ustaw timer!)
    Oprzyj się pokusie otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia – gofry mogą opaść.Jeśli skrócisz czas pieczenia, gofry nie będą chrupiące.
  •  Po upieczeniu:
    Wyjmij gofry i połóż je na kratce do studzenia.Podawaj na ciepło
    Możesz serwować z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem kokosowym

Uwagi

Jeśli użyjesz ksylitolu, gofry mogą być mniej chrupiące niż z cukrem kokosowym!
Słowo kluczowe chrupiące gofry bezglutenowe
QR Code linking back to recipe