Cofnij Email Link

Domowy Budyń Kokosowy

Emilia Hughes
Kremowy deser z żółtek i mleka kokosowego- bogaty w cholinę, bez sztucznych dodatków, idealny dla dzieci i przyszłych mam
średnia ocena
Czas przygotowania 20 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia Polska
Ilość 2 osoby

Sprzęt

  • blender
  • mały rondel ze stali nierdzewnej

Składniki
  

  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 4 żółtka
  • 2 -3 łyżki ksylitolu lub erytiolu
  • 1/2  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.Przelej zmiksowaną masę do garnka.
  • Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką lub łyżką, aż budyń zgęstnieje. Gotowe!

Uwagi

Nie polecam żanego innego mleka oprócz  kokosowego. Bydyń musi byc kremowy, a mleko owsiane niestety nie moze nam tego zapewnić. Mój budyń z moim ulubionym domowym mlekiem migdałowym, niestey wyszedł szary (pewnie nigdy się nie dowiem dlaczego).
Jeśli podoba Ci się ten wpis, będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz poniżej. Nie zapomnij dołączyc do mnie na Facebooku, abyś mogła być na bieżąco z kojnymi postami.
Dziękuję, że tu jesteś, i zapraszam do wspólnego gotowania! 💛
QR Code linking back to recipe