Domowy Majonez Który Zawsze się Udaje
Emilia Hughes
Najzdrowszy i najsmaczniejszy domowy majonez, który zawsze się udaje.
Czas przygotowania 5 minuty minut
Rodzaj sos
Kuchnia Francja
- 1 szklanka dobrej jakościowo rafinowanej (jasnej) oliwy np Flilippo Berrio Mild and Light lub Bio Planete
- 1 duże jajko
- 1 łyżkeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny (może byc z butelki)
- 1/4 łyżeczki soli celtyckiej lub kłodawskiej
Do wysokiego, wąskiego naczynia (np. dzbanka blendera) włóż wszystkie składniki.
Włącz blender na niskich obrotach i nie ruszaj go przez pierwsze 5–10 sekund – masa zacznie gęstnieć od dołu.
Kiedy zobaczysz, że majonez zaczyna się tworzyć, powoli unosząc blender, miksuj dalej, aż cały płyn zamieni się w gładki, biały krem
Dopraw do smaku solą i przełóż do szklanego słoika. Przechowuj w lodówce do 7 dni.