Cofnij Email Link

Orzechowe Batoniki Paleo

Emilia Hughes
Chrupiące, pełne orzechów i nasion, bez grama przetworzonego cukru! 100% smaku, 0% sztucznych dodatków.
średnia ocena
Czas przygotowania 10 minuty
Pieczenie 30 minuty
Rodzaj Przekąska
Ilość 8 sztuk
Kalorie 330 kcal

Sprzęt

  • foremki silikonowe
  • 1 głęboka miska
  • 1 łyżka do nakładnia orzechów do foremek

Składniki
  

  • 2 szklanki orzechow (mieszkanka)
  • 1 szklanka nasion
  • 1/4 szklanki syropu klonowego Uwaga: nie zastępować innym syropem ani miodem – batony się rozpadną!)

Instrukcje
 

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra–dół).
  • Grubo posiekaj duże orzechy, aby łatwiej było formować i kroić batony
  •  W dużej misce wymieszaj orzechy, nasiona i syrop klonowy, aż wszystko będzie dobrze pokryte i klejące.
  • Przełóż masę do silikonowych foremek (np. podłużnych foremek w kształcie batonów- ja swoje kupiłam na Amazonie ) i mocno dociśnij łyżką lub palcami, aby dobrze ją ubić.
  • Piecz przez około 30 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w foremkach – co najmniej na godzinę. Batony twardnieją podczas studzenia. Jesli wyjmiesz je wcześniej, rozpadna się.
  • Wyjmij z foremek i przechowuj w szczelnym pojemniku

Uwagi

Nie zastępuj syropu klonowego innymi syropami ani miodem – batony się rozpadną. Nie dodawaj też płatków owsianych – również wtedy nie będą trzymać formy (sprawdzone!).
QR Code linking back to recipe