1/4 szklanki syropu klonowegoUwaga: nie zastępować innym syropem ani miodem – batony się rozpadną!)
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra–dół).
Grubo posiekaj duże orzechy, aby łatwiej było formować i kroić batony
W dużej misce wymieszaj orzechy, nasiona i syrop klonowy, aż wszystko będzie dobrze pokryte i klejące.
Przełóż masę do silikonowych foremek (np. podłużnych foremek w kształcie batonów- ja swoje kupiłam naAmazonie) i mocno dociśnij łyżką lub palcami, aby dobrze ją ubić.
Piecz przez około 30 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w foremkach – co najmniej na godzinę. Batony twardnieją podczas studzenia. Jesli wyjmiesz je wcześniej, rozpadna się.
Wyjmij z foremek i przechowuj w szczelnym pojemniku
Uwagi
Nie zastępuj syropu klonowego innymi syropami ani miodem – batony się rozpadną. Nie dodawaj też płatków owsianych – również wtedy nie będą trzymać formy (sprawdzone!).