Aromatyczne ciasto pomarańczowo-migdałowe. Lekkie, wilgotne i naturalnie bezglutenowe. Ma delikatny, cytrusowy smak i piękny zapach.Bogate w białbo i cholinę dzięki dużej zawartości jajek.
prażone płatki migdałów i cukier puder do dekoracji
Instrukcje
Pomarańcze umieść w garnku, zalej wodą tak, aby były przykryte, i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.
Ugotowane pomarańcze odcedź, pokrój, usuń pestki i zblenduj na gładką masę (ze skórką).
W osobnej misce ubij jajka z naturalnym słodzikiem.
Dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz zblendowaną masę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem lub bez, zależnie od piekarnika).
Jeśli wierzch ciasta się lekko przypali, możesz go delikatnie usunąć po ostudzeniu.
Przed podaniem posyp ciasto uprażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.