Cofnij Email Link

Pomarańczowo-Migdałowe Ciasto Low Carb

Emilia Hughes
Aromatyczne ciasto pomarańczowo-migdałowe. Lekkie, wilgotne i naturalnie bezglutenowe. Ma delikatny, cytrusowy smak i piękny zapach.Bogate w białbo i cholinę dzięki dużej zawartości jajek.
1 ocena
Czas przygotowania 15 minuty
Pieczenie 1 godzina
Rodzaj Deser
Kuchnia Bliski Wschód
Ilość 12 porcji
Kalorie 160 kcal

Sprzęt

  • okrągła brytwanna
  • miska do kieszania składnikow
  • blender
  • mikser- robot kuchenny

Składniki
  

  • 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne, dostępne m.in w Waitrose )
  • 6 6 średnich jajek
  • 150 g naturalnej alternatywy dla cukru (ja używam mieszanki xylitolu, erytriolu i cukru kokosowego)
  • 11/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium
  • prażone płatki migdałów i cukier puder do dekoracji

Instrukcje
 

  • Pomarańcze umieść w garnku, zalej wodą tak, aby były przykryte, i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.
  • Ugotowane pomarańcze odcedź, pokrój, usuń pestki i zblenduj na gładką masę (ze skórką).
  • W osobnej misce ubij jajka z naturalnym słodzikiem.
  • Dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz zblendowaną masę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem lub bez, zależnie od piekarnika).
  • Jeśli wierzch ciasta się lekko przypali, możesz go delikatnie usunąć po ostudzeniu.
  • Przed podaniem posyp ciasto uprażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.
QR Code linking back to recipe