Cofnij Email Link

Ponch jajeczny (egg nogg) bezalkoholowy

Emilia Hughes
Pyszny, rozgrzewający napój idealny dla dzieci i kobiet w ciąży, bogaty w cholinę – niezbędny składnik dla zdrowia.
1 ocena
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
5 minuty
Łączny czas 25 minuty
Rodzaj Drinks
Kuchnia Amerykańska
Ilość 3 filiżanki
Kalorie 222 kcal

Sprzęt

  • głęboka miska
  • robot kuchenny
  • mały rondel ze stali nierdzewnej
  • drobne sitko.

Składniki
  

  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanillii
  • szczypta cynamonu

Instrukcje
 

  • W misce ubij żółtka z miodem na puszystą, jasnokremową masę.
  • W rondelku podgrzej mleko migdałowe z cynamonem. Podgrzewaj, aż będzie gorące, ale nie zagotowuj.
  • Powoli wlewaj gorące mleko do masy żółtkowej, ciągle mieszając.
  • Przelej całość z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż napój delikatnie zgęstnieje.
  • Przelej napój do kubków przez drobne sitko, posyp odrobiną cynamonu i podawaj na ciepło.

Uwagi

Moje dzieci uwielbiają ten napój, szczególnie w sobotnie poranki przed śniadaniem. Ponieważ nie przepadają za przyprawami, zamiast nich posypuję piankę kakao – smakuje im znacznie bardziej!
QR Code linking back to recipe