Cofnij Email Link
Print

Prosty i luksusowy sos żurawinowy

Elegancki, wykwintny dodatek do mięs i serów. Zrobiony z trzech prostych składników- świeży, aromatyczny i lepszy niż sklepowy.
Rodzaj dodatki, sos
Kuchnia American
Czas przygotowania 30 minuty
Servings 12
Author Mama z Natury

Składniki

  • 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 70 g brązowego cukru
  • 120 ml czerwonego wina wytrawnego

Instrukcje

  • Włoż wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż owoce zaczną pękać i sos zgęstnieje.
  • Włoż wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż owoce zaczną pękać i sos zgęstnieje.
  •  Użyj tłuczka do ziemniaków, aby delikatnie rozgnieść żurawiny i wydobyć z nich jeszcze więcej smaku.
  •  Przełóż do słoiczka i pozostaw do ostygnięcia – sos zgęstnieje jeszcze bardziej po schłodzeniu.

Uwagi

Jeśli lubisz cukier kokosowy, nie dodawaj go do tego przepisu. Próbowałam raz i niestety zrujnowałam cały sos. Najlepiej pozostać przy tradycyjnej wersji – w końcu święta to czas, kiedy można pozwolić sobie na więcej!
Jak podawać:
  • Jako dodatek do pieczonej kaczki, indyka czy wołowiny.
  • Na desce serów obok dojrzałego brie, camemberta lub cheddara.
  • Jako wykwintny dodatek do tostów z kozim serem lub oscypkiem
 
QR Code linking back to recipe