Cofnij Email Link

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z malinami

Emilia Hughes
Aksamitne, bezglutenowe ciasto czekoladowe z malinami – głęboki smak czekolady i świeża owocowa nuta w każdym kęsie.
1 ocena
Czas przygotowania 40 minuty
Pieczenie 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Deser
Ilość 14

Sprzęt

  • mikser
  • waga
  • głeboka miska do miesznia ciasta
  • okrągła brtytfanna

Składniki
  

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła klanowanego lub jasnej oliwy (np Filippo Berrio Mild and Light)
  • 1 łyżeczka kawy instant (lub mozny shot essporesso) rozpuszczone w 125 ml zimnej wody)
  • 170 g mąki bezglutenowej
  • 1 płaska łyżeczka gumy ksantanowej
  • 2 łyżeczki prosku do pieczenia ( bez aluminium)
  • 100 g cukru kokosowego
  • 25 g kakao
  • 75 ml mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytyny lub octu jabłkowego
  • 3 duze jajka

Krem czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g twardej części z mleka kokosowego (stały tłuszcz, nie woda)

Do dekoracji

  • maliny, listki mięty, cukier puder

Instrukcje
 

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra-dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z masłem lub oliwą, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestygnięcia.
  • Podgrzej mleko roślinne, dodaj sok z cytryny lub ocet i odstaw na chwilę – powstanie roślinna maślanka.
  • Ubij jajka z cukrem kokosowym na puszystą masę, następnie dodaj maślankę i kawę rozpuszczoną w wodzie.
  • Dodaj przestudzoną czekoladę z oliwą oraz suche składniki. Wymieszaj do połączenia.
  • Przelej masę do formy i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
  • Po upieczeniu wystudź całkowicie przed nałożeniem kremu.

Krem czekoladowy:

  • Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostudzenia.
  • Dodaj ją do twardej części mleka kokosowego i delikatnie mieszaj co kilka minut, aż krem zgęstnieje i będzie gotowy do rozsmarowania.
  • W razie potrzeby włóż całość na chwilę do lodówki, kontrolując konsystencję.

Uwagi

Ciasto możesz udekorować świeżymi malinami i kremem kokosowo-czekoladowym. Nie przechowuj w lodówce, jeśli używasz oleju kokosowego lub masła klarowanego – ciasto może stwardnieć. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej!
Słowo kluczowe Czekoladowe ciasto bezglutenowe
QR Code linking back to recipe